Att köpa racercykel

En racercykel är, till skillnad från exempelvis en mountainbike eller en stadscykel, en cykel som är utformad särskilt för den som tränar med sin cykel eller deltar i cykellopp. Det innebär bland annat att cykeln är skapad för att väga så lite som möjligt, att den har smala hjul och att sadeln och styret är utformade för att man ska få en sittställning som är så aerodynamisk som möjligt. Det betyder vanligtvis att styret sitter lågt, medan sadeln sitter högt, för att man ska hamna framåtlutad och därmed minska luftmotståndet.

Det finns dock flera olika typer av racercyklar, som passar olika typer av behov. Om man till exempel inte planerar att träna inför Tour de France eller ett annat stort lopp med sin cykel, utan helt enkelt vill ha lite effektiv vardagsmotion, kan en instegsracer vara en bra första racercykel. En instegsracer har ofta en något mer upprätt sittställning jämfört med de mer avancerade racercyklarna, och är skapad för att vara hållbar och ge bra värde för sitt relativt låga pris, snarare än på att vara utrustad för topprestation. Om det är den första racercykeln du köper kan det vara svårt att hitta en ram som har rätt storlek, varför det kan vara en bra idé att gå till en specialiserad cykelbutik och få hjälp av personalen att prova ut och välja.

Ett annat bra alternativ för nybörjaren som vill komma igång med cykelträningen, och kanske även delta i något lopp, till exempel Vätternrundan, är en komfortracer. Som namnet antyder är detta en racermodell som är utformad för att vara mer bekväm att cykla på än de vassaste racercyklarna, vilket innebär att denna modell liksom instegsracern har en något mer upprätt sittställning. Det vanligaste är att komfortracern har en ram i aluminium, eftersom detta är ett starkt, lätt och relativt billigt material, men om man vill kosta på sig högre kvalitet finns det också komfortracercyklar i carbon.lbs-cup_finale_2006_meckesheimer_strassenrennen_227556625_3daf42d3c0

Om man tittar på racercyklar på högre nivå, det vill säga tävlingsracercyklar, är ramarna nästan uteslutande tillverkade av carbon, som ger största möjliga stabilitet med lägsta möjliga vikt. På en tävlingsracer ligger fokus inte på komfort eller prisvärdhet, utan på aerodynamik, för att försäkra sig om att man kan prestera till max när man kör cykeln, och placera sig så bra som möjligt i tävlingar. Som en följd av detta är priset naturligtvis högt – att köpa en tävlingsracer är en verklig investering i sin träning.

Det finns också särskilda racercyklar, så kallade tempocyklar, som är anpassade för cyklingsmomentet i triathlon. Det innebär bland annat att aerobågar är tillåtna, som bidrar till att ytterligare minska luftmotståndet och göra dessa cyklar till några av de snabbaste som existerar.

Förutom att avgöra vilken racercykel som passar ens behov bäst, finns det också andra saker som är viktiga att tänka på när man ska göra ett stort köp som en ny cykel. Det är till exempel en bra idé att jämföra priserna för samma cykelmodell mellan olika cykelbutiker innan man slår till, för att vara säker på att man får bästa möjliga pris. Av samma anledning kan det vara bra att tänka på tajmingen när man köper sin cykel. Man har ju till exempel alltid bäst chans att göra kap under mellandagsrean, och racercyklar är inget undantag. Om du vill ha tips på butiker och rabatter under mellandagsrean ska du gå in på Mellandagsrean.nu. Då kanske du kan göra ditt livs bästa cykelköp!

About Author

instinct