Skydd för cyklister

Trots att alla vet att de borde, är det få vuxna som använder hjälm när de cyklar – i alla fall de som använder cykeln som ett transportmedel till vardags. De som cyklar som träningsform eller tävlar i cykling är vanligtvis mer medvetna om riskerna att skada sig när man cyklar, och vidtar således fler åtgärder för att skydda sig.

Bicyclehelmet_da_060713Självklart bär de hjälm, men det finns faktiskt fler typer av skydd som en cyklist kan ha på sig för att undvika att skada sig allvarligt vid ett fall. Visserligen blir skador vid ett fall på cykel sällan så allvarliga att de är livshotande (undantaget huvudet) men det kan fortfarande göra rejält ont, varför många cyklister väljer att bära kompletterande skydd. Det finns till exempel så kallade skyddsbyxor, som har inlägg tänkta att skydda höfter och svanskota vid ett fall. Det finns även mjuka knäskydd och armbågsskydd som tillåter rörelse samtidigt som de skyddar. Vill man ha ett mer heltäckande skydd kan man välja att bära en så kallad skyddsjacka. Den ser ut ungefär som en tröja, men har vanligtvis skyddsinlägg för axlar, rygg, bröst och armbågar.

Numera finns dessutom skydd för huvudet som även den mest fåfänga vardagscyklisten kan bära, i form av en krage som sitter runt halsen och som innehåller en slags krockkudde för huvudet. Krockkudden utlöses vid häftiga rörelser, till exempel om man blir påkörd av en bil, och omsluter hela huvudet som en huva. På det sättet kan man med andra ord slippa platt hjälmhår när man kommer fram till jobbet, men ändå vara skyddad mot hjärnskakning på vägen dit.

En del av kroppen som dock inte skyddas när man cyklar är tänderna, förutsatt att man inte väljer att cykla med tandskydd. Detta trots att tänderna kan utsättas för stor skada om man skulle falla framåt av cykeln och slå i dem i asfalt eller ett annat hårt underlag. Om olyckan skulle vara framme kan man därför behöva hjälp av en kompetent tandläkare. Du hittar enkelt en tandläkare i Stockholm som kan hjälpa till med alla tandskador som kan uppstå vid cyklingsolyckor på Distriktstandvarden.se.

About Author

instinct