Svenska cykellopp

När det gäller cykellopp associeras de ofta med kontinentala bergskedjor och långväga exotiska platser. Det finns dock gott om cykellopp även här i Sverige. Många av dem håller hög internationell klass och lockar till sig såväl deltagare som åskådare från världen över. Det innebär att det finns goda möjligheter för svenska cyklister att få värdefull tävlingserfarenhet och ställa upp i tävlingar mot bra motstånd. Det gäller både elitcyklister och motionärer eftersom många tävlingar har olika klasser för deltagare med olika förutsättningar och mål. Oavsett om du satsar på att ställa upp i Tour de France eller om du bara har satt ett personligt mål att börja träna finns det flera lopp i Sverige som motsvarar kraven.

Mountain biker speeding through forest path.

Det kändaste svenska cykelloppet lär vara Vätternrundan. Som namnet antyder handlar det om att runda Sveriges näst största sjö Vättern med startpunkt och slutmål i Motala. I Vätternrundan är det framför allt motionärer som cyklar, men många av de allra bästa svenska cyklisterna brukar också stå på startlinjen. Totalt är loppet 30 mil långt vilket gör det till ett av de längsta långloppen i hela Europa. Det finns dock endast ett begränsat antal platser varför intresserade deltagare gör rätt i att ansöka om en plats så tidigt som möjligt. Ofta krävs det att deltagare ansöker redan i november året innan loppet går av stapeln för att få en plats på startlinjen.

Om du föredrar mountainbike framför landsvägscykling kan Finnmarksturen vara en tävling för dig. Den har fått rykte om sig att vara ett Vasalopp för cyklister – och det finns flera likheter mellan tävlingarna. Finnmarksturen är med sina 70 kilometer visserligen ett par mil kortare än Vasaloppet, men det finns flera skidåkare som har åkt Finnmarksturen genom åren. Torgny Mogren är bara en av dem som har valt att prova på att trampa varvet runt. Även svenska elitcyklister som Bernt Johansson har synts till i skogarna runt Ludvika.

Det gäller att vara ute i tid för den som vill anmäla sig till svenska cykellopp. Eftersom sporten är på stadig frammarsch i Sverige går också platserna snabbt åt och det kan vara svårt att få vara med om du är ute för sent.

About Author

instinct