Tour de France

Om det finns ett cykellopp som mer än något annat har fångat allmänhetens uppmärksamhet genom åren är det utan tvekan Tour de France. Med sina skräckinjagande etapper är det ett av de mest sedda sportevenemangen i hela världen, och varje år flockas tittarna framför såväl tv-apparaterna som längs de franska landsvägarna för att heja på cyklisterna. Loppets tuffa miljö gör att det har fått rykte om sig att vara ett lopp där bara de allra hårdaste och duktigaste cyklisterna klarar sig till slutet. Att vinna ett Tour de France-lopp är en extremt krävande uppgift som kan göra idrottsmän till legendarer.

En anledning till att Tour de France har blivit känt som ett av de allra svåraste loppen att bemästra är att det finns många tuffa klättringar och stigningar under loppets gång. Frankrike är som bekant ett land med många berg, och Tour de France skär rakt igenom bergskedjan Alperna. Det gör att cyklisterna får vara beredd på tuffa uppförsbackar som tenderar att skilja agnarna från vetet. Även nedförsbackarna är förvånansvärt svåra. Här gäller det att ha en utmärkt teknik för att inte tappa fart eller – ännu värre – riskera att hamna i diket i en hisnande hastighet.

Col de la Croix de Fer, France - 25 July 2015: Profile of Christopher Froome of Team Sky in Yellow Jersey in full effort, climbing to the Col de la Croix de Fer in Alps during the stage 20 of Le Tour de France 2015.

Tour de France har under årens lopp sett många mästare. Lance Armstrong sågs länge som loppets oövervinnerlige konung. Efter att ha gått en kamp mot cancer blev han en hyllad hjälte när han vann sju raka lopp mellan 1999 och 2005. Tyvärr fick sagan om Armstrong ett bittert slut. Till slut åkte han nämligen fast för doping och blev fråntagen alla sina segrar. Numera har istället en annan cyklist övertagit tronen. Chris Froome är en brittisk cyklist som har vunnit Tour de France tre gånger och som är på god väg att bli en ny Tour de France-legendar.

Sverige har aldrig haft en cyklist som vunnit totaltävlingen, men det har funnits deltagare med blågul anknytning. Magnus Bäckstedt stod för en stor triumf när han lyckades ta hem en etapp i Tour de France 1999. Han är Sveriges mest framgångsrike manlige cyklist under de senaste åren och har skrivit in sig i den svenska idrottshistorien med sina framgångsrika lopp i Frankrike.

About Author

instinct