Vanliga skador inom cykling

Alla sporter medför sina särskilda risker, och cykling är inget undantag. Förutom det man alltid riskerar när man sätter sig på cykeln, nämligen att krocka, ramla eller på andra sätt skada sig genom en olycka med cykeln, finns det också vissa skador man kan råka ut för helt enkelt för att man cyklar mycket och ofta.

Ett vanligt problem är till exempel att man får ont i en eller båda händerna när man cyklat länge. Ibland kan det också kännas som att handen domnar. Detta beror sannolikt på att en nerv i handen – nervus ulnaris – har kommit i kläm i det grepp man har om styret. Om man sitter länge i samma position, och lägger mycket av sin tyngd på styret, kan det därför medföra att handen domnar. För att undvika detta problem kan man dels skaffa ett par cykelhandskar som har extra mjuk stoppning vid handleden, dels se till att byta ställning regelbundet på cykeln när man är ute på långa pass.bicycling-1160860_960_720

En annan kroppsdel som ofta tar stryk när man cyklar mycket är knäna. Det finns risk att man överbelastar knäna om man cyklar länge och mycket – mer specifikt handlar det om fästet till den stora lårmuskeln, som sitter vid knäskålen. Om man redan har ont finns det inget man kan göra förutom att vila, men man kan förebygga överbelastning genom att cykla på en lättare växel än man annars brukar.

Det är också vanligt att cyklister får problem med värk i nacke och ländrygg, vilket beror på sittställningen på cykeln. Om man har ont i nacken efter ett cykelpass betyder det sannolikt att man tittar framåt mer än man tittar neråt, vilket man kan försöka ändra. Vad gäller ländryggen kan det vara bra att variera ställningen genom att ställa sig upp på cykeln regelbundet och sträcka ut ryggen.

Om du känner att råden i denna artikel inte hjälper, och du fortfarande har problem med värk i händer, knän, nacke eller ländrygg (eller någon annanstans i kroppen) bör du kontakta en kiropraktor eller annan manuell terapeut, som kan hjälpa dig med att diagnosticera och behandla problemet. Om du letar efter en kiropraktor i Stockholm ska du gå in på Varden.se, där du med en enkel sökning kan hitta en kiropraktor nära dig.

About Author

instinct