Tjejvättern

Varje år, i början av juni, går Tjejvättern av stapeln. Tjejvättern är en del av den stora cykeltävlingen Vätternrundan, men bara kvinnor får delta. Sträckan är 100 km och passar alla åldrar och nivåer, varje sig man är en van tävlingscyklare eller en glad motionär. För många deltagare är det en social grej där väninnor eller kollegor träffas, cyklar tillsammans och har roligt. Tävlingen startade 1991 och ingår i Tjejklassikern, tillsammans med Vansbro tjejsim, Lidingö tjejlopp och en av tre längre skidlopp, till exempel Tjejvasan eller Kortvasan.

Ha roligt och utmana sig själv

Gillar du att tävla och utmana dig själv ska du absolut ge Tjejklassikern ett försök. Börja gärna med Tjejvättern, som för många känns som den enklaste av deltävlingarna. Även om du inte är en tävlingsmänniska kan du vara med och cykla Tjejvättern. Samla ihop gänget och gör det till en skojig grej att cykla tillsammans. Pausa gärna gemensamt vid de olika stoppställena längs vägen och fyll på med lite god mat och dryck. Ingen mening att stressa om ni gör det som en kul aktivitet snarare än ser det som en tävling.

Vackra vyer och tuff cykling

Tjejvättern går längs en vacker sträckning med start i Motala och sedan cykling längs Vättern mot Vadstena och Omberg innan banan vänder uppåt igen, men längs en annan sträckning. Målgång är också den i Motala. Hela sträckan är exakt 102 km, om man ska vara petig. Det är en bitvis svindlande vacker cykelväg genom ett landskap i försommarskrud. Det är förhållandevis platt väg, men vid Omberg väntar lite mer utmanande cykling, även om man inte behöver ta sig uppför på samma tuffa sätt som i den vanliga Vätternrundan. Håller man omkring 20 km/timmen tar hela loppet fem timmar.

Träna inför Tjejvättern

Om du vill cykla Tjejvättern är det bra om du kommer igång med cykelträningen under våren. Tänk på att ta hänsyn till eventuella hälsoproblem. Till exempel kan sjukdomen artros ställa till det om du gillar att cykla, eftersom det gör att du får värk och stela leder. Ofta går dock problemen att förebygga med rätt sorts träning, men som sista utväg kan man behöva operera och då är cykelträning inte det bästa. Om du har artros kan du hitta goda råd på https://www.artros.org och om du har hjärtproblem bör du diskutera med din läkare ifall du verkligen bör delta i loppet. Om du är frisk är det fritt fram att börja träna. Det är bra om du kan cykla ett par, tre gånger i veckan fram till loppet. Varva gärna lugna och intensiva pass. Om vädret inte tillåter cykling, till exempel om det är isgata ute, kan du cykla på motionscykel eller träna styrka och kondition på ett gym. Kom ihåg att också träna teknik, till exempel är det bra att kunna ta upp din vattenflaska och dricka medan du cyklar, så du inte behöver stanna och därmed tappa fart. Träna gärna tillsammans med andra då det ger dig mer vana att cykla när det blir lite trängsel, vilket det kommer att bli emellanåt när du cyklar själva loppet.

About Author

instinct